Hizmetlerimiz

 

Modern diş sağlığı çözümleri sunmak için buradayız. Diş polikliniğimizde, uzman ekibimizle geniş bir hizmet yelpazesi sunuyoruz. Sağlıklı ve güzel gülüşler yaratmak için özveriyle çalışıyoruz.


Dental Protez Nedir?
Dental protez, diş sorunu yaşayanların sıklıkla merak ettiği bir konudur. Bu merakı gidermek için öncelikle protezi genel anlamda tanımlamak gerekir. Şöyle ifade edebiliriz: Protez, vücutta eksik olan uzuvların yerine, onlara benzer şekilde yapılan yapay aygıtlar veya bir tür yapay organdır. Diş bölgesine özel olarak, protezler, ağızda çeşitli sebeplerle meydana gelen bozuklukların veya kaybedilmiş dişlerin yerine konulan yapay oluşumlardır.

Protez Diş Nedir?
Protez diş, diğer adıyla takma diş, hastanın kaybettiği diş fonksiyonlarını yeniden kazanmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca, bozulmuş olan konuşmayı düzeltmek ve estetik görünümü iyileştirmek de amaçlanır.

Protez dişler üçe ayrılır:

  1. Sabit protez
  2. Hareketli protez
  3. İmplant üstü protez

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Sabit Protezler:
Sabit protezler, tek kronlar, diş köprüleri ve implant üstü protezler olarak üçe ayrılır. Tek kron protez tedavisinde, tek bir dişin kaplanması yapılır. Diş köprüsü tedavisinde ise, eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması sağlanır. İmplant üstü protezler, çene kısmına yerleştirilen vida ve protezleri içerir.

Hareketli Protezler:
Hareketli protezler, total protez, parsiyel protez ve hassas tutuculu protez olarak üçe ayrılır. Total protezler, genellikle ilerleyen yaşlarda hiç dişi olmayan hastalar için uygulanır. Parsiyel protezler, kısmen dişsiz ağızlar için uygun olup, kroşe denilen tırnak veya kancalar kullanılarak uygulanır. Hassas tutuculu protezler ise, yine kısmen dişsiz hastalara kancasız şekilde uygulanır.

İmplant Üstü Protezler:
İmplant üstü protezler, sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır. Sabit olanlar, bir ya da daha fazla dişe uygulanan protez çeşitleridir. Hareketli olanlar ise, tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total protezlere benzer.

Protezlerin Temizliği
Hareketli protezlerin temizliği, çeşitli temizleme ajanlarıyla yapılır. Protezler, suya konulan bir tablet ile temizlenir. Eğer temizleme ajanı yoksa, diş fırçası veya protez fırçası ile temizlik yapılabilir. Bölümlü takma dişler, ağızdan çıkarılıp mevcut dişler temizlendikten sonra tekrar takılabilir. Ancak total protezlerde, hastanın dişleri çıkarıp durulaması yeterlidir.

Takma dişlerin günlük olarak temizlenmesi gereklidir. Bu, yiyecek artıkları, plak ve tartar oluşumunu engelleyerek görünüm ve estetik sorunları, ağız kokusunu, ağızda enfeksiyon oluşumunu ve protez altındaki dokunun tahriş olmasını önler. Özellikle yatmadan önce protezlerin fırçalanması önerilir. Bunun için özel protez fırçaları veya normal diş fırçaları kullanılabilir. Zaman zaman protezler özel sıvılarda bekletilmeli ve bu süreçte protezler kimyasallardan arındırılarak kullanılmalıdır.