Faydalı Bilgiler
Flor'un Yararları
Flor (F⁻), diş çürüklerinin önlenmesi ve kontrolünde oldukça etkili ve güvenli bir mineral olarak tanımlanmıştır (AAPD, 2014). Flor, çürüklerin başlangıcını engelleyen ve mevcut çürükleri kontrol altında tutan birincil savunma hattıdır (Carey, 2014). Araştırmalar, uygun şekilde kullanılan florun hem çürükleri önlemede hem de çürük ilerlemesini kontrol etmede etkili olduğunu göstermektedir (Horowitz, 1990; AAPD, 2014). Florun kullanımının, özellikle ABD ve diğer ekonomik olarak gelişmiş ülkelerde diş çürüklerinin yaygınlığının azalmasında önemli bir rol oynadığı belirtilmiştir (AAPD, 2014).
Topikal florid uygulamalarının amacı, diş sert dokusunun çürük ilerlemesini geciktirmek, durdurmak veya tersine çevirmektir (Petersson, 1993). Florun dişler üzerindeki sistemik etkisi, dişlerin sürmesiyle sona ermekte ve bundan sonra sadece topikal etkisi kalmaktadır. Bu nedenle, günümüzde koruyucu tedavi amacıyla yaygın olarak topikal flor ajanları kullanılmaktadır (Wefel ve Harless, 1981; Gaffar ve ark., 1997; Atalayın ve ark., 2009).
Flor Kimlere Uygulanmalıdır?
Topikal flor uygulamaları, başlangıç çürük lezyonları olan, ortodontik tedavi gören, diş etinin gingival 1/3 bölümünde demineralize beyaz alanlar gelişmiş olan, çürük aktivitesi yüksek bireylerde, erken çocukluk çağı çürüklerinde, kök çürüklerinde ve uzun süreli ilaç tedavisine bağlı gelişen kserostomi durumlarında endikedir (Beltrán-Aguilar ve ark., 2000; Clarkson ve Mc Loughlin, 2000; Civelek ve ark., 2004).
Flor Nasıl Uygulanır?
Topikal flor uygulamaları, bireysel ve profesyonel uygulamalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bireysel uygulamalar, diş macunu, gargara, diş ipi, kürdan ve sakız gibi düşük konsantrasyonlarda flor içeren ajanları kapsar ve günlük kullanıma uygundur. Profesyonel uygulamalar ise solüsyon, jel, cila ve yavaş salım sistemleri gibi yüksek dozda flor içeren ajanları içerir ve bu uygulamalar diş hekimleri tarafından bireyin çürük aktivite düzeyine göre belirli aralıklarla (3, 6, 12 ayda bir) yapılır (Tenuta ve ark., 2009).
Flor Zararlı mıdır?
Flor, özellikle çocuklarda diş minesini güçlendirerek dişleri çürümelere karşı koruyan önemli bir mineraldir. Bu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) gibi önde gelen sağlık kuruluşları tarafından desteklenmektedir. WHO, florürün Afrika, Asya ve Avrupa'da su, süt ve tuz gibi ürünlere eklenmesi konusundaki projeleri desteklemektedir. Ancak, WHO'nun raporunda, florürün yeterli miktarda alınması gerektiği, aksi takdirde sağlığı olumsuz etkileyebileceği vurgulanmaktadır. Florür kullanımının diş hekimi tarafından belirli aralıklarla ve yeterli miktarda uygulanması güvenli bir yöntemdir.
Florozis Riski: Flor kullanımının artmasıyla birlikte florozis riski de önemli bir sorun haline gelmiştir (Cochrane ve ark., 2008; Srinivasan ve ark., 2010). Florozis, diş gelişimi sırasında aşırı flor alımına bağlı olarak dişlerde renk değişimi ve hipoplazi oluşumuyla karakterize edilen bir durumdur. Topikal ajanların dikkatsiz ve aşırı kullanımı dental florozis riskini artırabilir (Carlos, 1987).